KANTILAKI

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

ΟΤΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ…

Ermenistan’da-Pontus-Rumları-Soykırımı-kurbanları-anıldı
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Την ίδια στιγμή που ακόμα και Τούρκοι άρχισαν να παραδέχονται την διάπραξη της ποντιακής γενοκτονίας και όχι μόνο, η δήλωση του νυν υπουργού Παιδείας, κ Φίλη, μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει σε κάθε υπεύθυνο ερευνητή των ιστορικών γεγονότων
Στις 16 Νοεμβρίου του 2008 για πρώτη φορά ένας Τούρκος καθηγητής της ιστορίας παραδέχεται ότι στην διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής περίπου 200.000 Ρωμιοί έχασαν την ζωή τους από τα τουρκικά στρατεύματα. Συγκεκριμένα ο καθηγητής της ιστορίας, Ονούρ Γιλντιρίμ, σε μια σημαντικότατη συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα, Σαμπάχ, για πρώτη φορά παραδέχεται σε επίσημο πλαίσιο ότι έγινε μια μορφή γενοκτονίας σε βάρος των Ρωμιών της Ανατολίας την περίοδο του 1922.
Ο Τούρκος καθηγητής, που έχει σπουδάσει και έχει ζήσει επί πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, ανέφερε στις ερωτήσεις που του έκανε ο δημοσιογράφος της Σαμπάχ, πως πράγματι την περίοδο εκείνη οι Ρωμιοί και οι Πόντιο χριστιανοί της Μικράς Ασίας έζησαν ένα μεγάλο δράμα καθώς ξεσπιτώθηκαν και πολλοί από αυτούς έχασαν την ζωή τους. Βέβαια ο Τούρκος καθηγητής υπολόγισε τους φονευθέντας σε 200.000, ένα μικρό νούμερο που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της μεγάλης γενοκτονίας των Ελλήνων της από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς ήταν όμως μια πρωτοφανής ομολογία Τούρκου επιστήμονα της ιστορίας για πρώτη φορά στα τουρκικά χρονικά και για τον λόγο αυτό αποκτούσε μεγάλη ιστορική αλλά και πολιτική αξία. Στην ίδια συνέντευξη ο Ονούρ Γιλντιρίμ υπαινίχτηκε για εθνοκάθαρση που έγινε στην Μικρά Ασία και που φυσικά την πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος οι χριστιανοί, ενώ στην ουσία παραδέχτηκε πως η ανταλλαγή των πληθυσμών έφερε το τελειωτικό χτύπημα και προκάλεσε τον θάνατο σε πολλές χιλιάδες χριστιανών της Μικράς Ασίας καθώς εγκατέλειπαν την από αιώνων εστίες τους
Αλλά ο Onur Yıldırım δεν είναι ο μοναδικός που αναγνώρισε έστω και με αυτόν τον τρόπο την γενοκτονίαç Ένας άλλος επώνυμος Τούρκος προχώρησε με θάρρος σε αυτή την αναγνώριση.
Πρόκειται για τον γνωστό αρθρογράφο, συγγραφέας και πολιτικό, Cengiz Aktar, ο οποίος με ένα εντυπωσιακό άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Taraf με τον τίτλο, «1915 Giderken», δηλαδή, «Όταν το 1915», πρόβαλλε ουσιαστικά τις τύψεις της συνείδησης ενός πραγματικά συνειδητοποιημένου Τούρκου για τις γενοκτονίες που έγιναν την εποχή εκείνη σε βάρος των χριστιανών της Μικράς Ασίας, τύψεις που μέχρι σήμερα κυνηγούν πολλούς Τούρκους στην σημερινή ισλαμική Τουρκία των Ερντογάν – Νταβούτογλου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cengiz Aktar, το χώμα της Ανατολίας που σήμερα πατούν οι σημερινοί κάτοικοι του είναι ποτισμένο με το αίμα των χριστιανών που εξολοθρεύτηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα και κρύβει το μαρτύριο εκείνης της εποχής που έχει γραφτεί με μελανά χρώματα στην ιστορία αυτού του τόπου. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, σύμφωνα με τον Cengiz Aktar, στην Μικρά Ασία κατοικούσαν εκατομμύρια χριστιανοί σε όλο το μήκος και το πλάτος της και σήμερα δεν υπάρχει σχεδόν κανένας, ένα γεγονός που δείχνει και το ατόπημα που διαπράχτηκε σε βάρος αυτών των γηγενών εκείνη την εποχή.
Το ερώτημα, σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, αν έγινε γενοκτονία η δεν έγινε, είναι φιλολογικό και θεωρητικό. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαφανίστηκαν και ουσιαστικά εξολοθρεύτηκαν, είναι μια ιστορική πραγματικότητα που δεν μπορούμε σήμερα να την αγνοήσουμε. Στα χώματα της Ανατολίας δεν ζουν σήμερα οι χριστιανοί που είχαν ζήσει επί αιώνες μαζί με τους μουσουλμάνους και αυτό είναι απόρροια των θλιβερών ιστορικών γεγονότων που έγιναν εκείνη την εποχή και είχαν σαν αποτέλεσμα την εξόντωση αυτών των πληθυσμών.
Όπως υποστήριξε ο Cengiz Aktar, θα πρέπει να δούμε την ιστορία κατάματα και να αναγνωρίσουμε την ιστορική πραγματικότητα και όχι να συζητάμε επί πολλά χρόνια ένα γεγονός που δεν το αποδεχόμαστε για πολλούς λόγους. Είναι μάταιη η προσπάθεια να κρυβόμαστε και στο εσωτερικό και ιδίως στο εξωτερικό για τα γεγονότα αυτά που έχουν αναγνωριστεί από την διεθνή ιστορική πραγματικότητα και αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την ιστορία, θα πρέπει και εμείς να σταθούμε στο ύψος μας και να τα αναγνωρίσουμε.
Όταν υπάρχουν Τούρκοι που προσχωρούν και μάλιστα σε ένα φανατισμένο εθνικοθρησκευτικό περιβάλλον στην αναγνώριση της γενοκτονίας είναι κόλαφος στους δικούς μας αρνητές και κυριολεκτικά αποστομώνουν κάποιους εδώ στην Ελλάδα, όπως ο κ Φίλης, που επιμένουν να μας φλομώνουν με τα ιστορικά τους ψέματα, έχοντας την αξίωση να πιστεύουμε ότι το μαύρο είναι άσπρο και ότι η ιστορία αντιστρέφεται με τον θύτη, θύμα και με το θύμα, θύτη.
Ευτυχώς για όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους Τουρκολάγνους, υπάρχουν και κάποιοι με συνείδηση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου που τους κάνουν μαθήματα πραγματικής ιστορίας.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου