KANTILAKI

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ιερομόναχος Αγιορείτης π. Εφραίμ Κατουνακιώτης : Νομίζουμε λαθεμένα ότι μόνο στο Άγιον Όρος υπάρχουν Άγιοι (ΦΩΤΟ)

Ιερομόναχος Αγιορείτης π. Εφραίμ Κατουνακιώτης : Νομίζουμε λαθεμένα ότι μόνο στο Άγιον Όρος υπάρχουν Άγιοι (ΦΩΤΟ)
Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Στον ιερό ναό του αγίου Διονυσίου (εν Ολύμπω) Βελβεντού (και στον Εσπερινό της Πέμπτης 5-11-2015) ήρθε μαζί με φίλους του Αγίου Όρους (από το Βελβεντό και από άλλες περιοχές) ο ιερομόναχος αγιορείτης Εφραίμ από το Κελί του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη.
Τον αγιορείτη Γέροντα και τους φίλους του Αγίου Όρους υποδέχτηκε στο Ναό ο εφημέριος του ι. ναού π. Κωνσταντίνος.
Ο π. Εφραίμ (με την μεταλλική και λαμπερή φωνή) έψαλε στο αναλόγιο μαζί με το Βασίλη Καρανώτα και το Γιάννη Παπαγόρα τα τροπάρια του Εσπερινού από την Παρακλητική (Οκτώηχο) και από το Μηναίο και στο ‘’Φως ιλαρόν’’ συμμετείχε και το εκκλησίασμα.
Στην ομιλία του ο π. Εφραίμ μίλησε για το θάνατο και για τον τρόπο αντιμετώπισής του μέσα από το βίωμα του ανθρώπου στο γεγονός της ανάστασης του Κυρίου και τη γεύση του ανθρώπου από τη μετοχή του στο αναστημένο Σώμα του Χριστού. Ανέτρεξε σε παράδειγμα αντιμετώπισης του θανάτου από λαϊκά και έγγαμα μέλη της Εκκλησίας που τον εντυπωσίασαν για την πνευματική τους ωριμότητα και είπε ότι ‘’δεν υπάρχει θάνατος, διότι ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται’’.
Είπε επίσης ότι όλοι είμαστε ένα και είμαστε αδελφοί, ζούμε μέσα στην αγκαλιά του Θεού, που μας αγαπά και σέβεται την ελευθερία μας και ότι οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε το Θεό και το συνάνθρωπό μας. Αγαπάμε τον εαυτούλη μας και γίναμε σκληρόκαρδοι. Η σκληροκαρδία επήλθε στη ζωή μας εξ αιτίας του ότι δεν προσευχόμαστε αληθινά. Χρειάζεται να ζητήσουμε την Αλήθεια, να αναζητήσουμε το Χριστό, να Τον αγαπήσουμε.
Ο π. Εφραίμ μίλησε ακόμα για την ιερότητα του γάμου. Είπε ότι ο Χριστός είναι αγάπη και ότι μας καλεί όλους στη χαρά του και στην κοινωνία της Αγίας Τριάδας. Είπε για το θέλημα του Θεού και απάντησε στο ερώτημα: ποιο είναι το θέλημα του Θεού; λέγοντας πως το θέλημα του ουράνιου Πατέρα είναι να μη χαθεί κανένας. Όλοι και ο καθένας να μπούμε στην αγκαλιά του ουράνιου Πατέρα. Χρειάζεται προς τούτο ο νους και η καρδιά μας να βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο Χριστός κατέληξε ο π. Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, θέλει να μας ενώσει όλους μέσα στην αγάπη Του.
Η συνέχεια στο αρχονταρίκι.
Εδώ, μαζί με το τσάι, τον καφέ, τα γλυκίσματα και τον νόστιμο καρπό του λωτού (προσφορά του Νίκου Τράντα) ο π. Εφραίμ μίλησε, απαντώντας σε ερωτήσεις των πιστών, για τον πόνο, για τη γεύση του παραδείσου, για τους Αγίους της Εκκλησίας, συγκεκριμένα για τον εορταζόμενο Άγιο Παύλο τον Ομολογητή και είπε ότι ο Εσπερινός και τα τροπάρια είναι τέλεια, είναι ολοκληρωμένα, αυτά μας αρκούν, εμείς όμως τα προσπερνάμε και τρέχουμε από δω και από κει να βρούμε τον τάδε και τον δείνα κι ότι όταν τον βρούμε, νομίζουμε ότι σωθήκαμε. Πλανόμαστε έτσι.
Τόνισε ότι: Νομίζουμε λαθεμένα ότι μόνο στο Άγιον Όρος υπάρχουν άγιοι και μας πιάνει μια αγωνία να ανακαλύψουμε έναν από αυτούς, ενώ άγιοι, άνθρωποι που αγωνίζονται στο δρόμο της αγιότητας, υπάρχουν δίπλα μας και παντού. Αυτό, είπε, είναι μια μόδα του καιρού μας, είναι μια βλακεία, γιατί μας λείπουν τα εκκλησιαστικά κριτήρια, μας λείπει η γνώση του Θεού, τα άλλα είναι μόδα.
Στην ερώτηση αν υπάρχουν σήμερα κατά Χριστόν σαλοί, είπε ότι δεν υπάρχουν σήμερα κατά Χριστόν σαλοί, υπάρχουν παλαβοί. Δεν έχουμε έλλειψη θεοφόρων, έχουμε έλλειψη μυαλού.
Οι άγιοι, κατέληξε, ήταν κι αυτοί σαν κι εμάς, με τις ίδιες αδυναμίες και τις ίδιες προϋποθέσεις, ήταν όμως σταθεροί στην πίστη και στην αγάπη του Θεού.





-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου