KANTILAKI

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015



Η Παναγία η Πορταΐτισσα

          Κάποτε κάποιος θέλει να πάει εις το ¨Αγιον ¨Ορος για πρώτη φορά. Ένα μήνα πριν φύγει φρόντισε να εποικινονήσει με τις Ιερές Μονές για τις οποιες θα έμενε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο περιβόλη της Παναγίας μας.


Η πρώτη Ιερά Μονή που ήθελε να επισκεφτεί ήταν η Ιερά Μονή Φιλοθέο και έτσι και έκλεισε εκέι την πρώτη του νύχτα.

Όταν με το καλό έφτασε στο Άγιο Όρος, από ευγνωμοσύνη προς την Παναγία που του επέτρεψε να εισέλθη στο περιβόλη της, πήγε στης Καρύες να προσκύνήση την εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστι και να της πεί ευχαριστώ. Δεν είχε ιδέα για την ύπαρξει της εικόνας της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, η οποία όπως λέγει και η Αγιορείτικη παράδοση..."όταν αυτή η εικόνα βγεί από το Άγιον Όρος τότε έρχετε η καταστροφή του Αγίου Όρους και όπου πάει αυτή η εικόνα η μοναχοί να την ακολουθήσουν". Γι'αυτό τον λόγο και υπαρχει απόφασει του Αγίου Όρους ποτέ να μην βγεί αυτη η εικόνα απο το Άγιον Όρος και έτσι γίνεται.

Φτάνει στην εκκλησία που είναι η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστι αλλά δεν μπορεί να εισέλθει. Γίνονται εργασίες στην εκκλησία και δεν τον αφήνουν να προσκυνήσει. Φεύγει απογοητευμένος μην ξέροντας πως να ευχαριστήσει την Παναγία. Βαδίζει μία πορεία περίπου 4 ώρες προς την Ιερά Μονή Φιλοθέου καθός είταν απογευμα. 

Στον δρόμο σταματά στο κελί το Αγίου Παισίου να δεί που έμενε ο Άγιος. Αφού είδε το κελλί του αγίου συνεχίζει το περπάτημα του σκεφτόμενος πως δεν κατάφερε να πεί ευχαριστώ μπροστά στην εικόνα της παναγίας και ξαφνικά του φωνάζει ένας μοναχός. "Που πάς παιδί μου?".....Στην Ιερά Μονή Φιλοθέου γέροντα, του απαντά εκείνος...."Να πάς στην Ιερά Μονή Ιβήρων, καί άσε την Ιερά Μονή Φιλοθέου".......Μα γέροντα έκλεισα πριν ένα μήνα στην Φιλοθέου......."Στην Ιερά Μονή Ιβήρων θα πας.....κάνε υπακοή".....εντάξει γέροντα του απαντά πίσω, και πέρνη το δρομάκι που του έδειξε ο γέροντας για την Ιερά Μονή Ιβήρων. 

¨Οταν έφτασε εκεί φοβόταν ότι δεν θα τον δεχτούν διότι δεν είχε προειδοποιείση απο πριν για τον ερχομό του. Τον δέχτηκαν με χαρά και αφού του εδειξάν το δωμάτιο, του είπαν να πάει αν θέλει στο μικρό παρεκλήσή κοντά στη πήλη του μοναστηριού για την παράκληση εις την Ηπεραγία Θεοτόκο. Πήγε και Θαύμασε πολύ την εικόνα της Παναγιάς της Πορταΐτισσας. Μετά την παράκληση ρώτησε και έμαθε για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία αυτής της εικόνας. Αμέσως την προσκύνησε και την ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ που τον δέχτηκε στο Περιβόλη της.

                                                                                                                         Μ.Γ.Σ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου